Vad är/gör cookies?

Kakor, också kallade cookies eller webbkakor, används för att lagra information eller få åtkomst till information som är lagrad på en användares terminalutrustning, till exempel en dator eller mobil.

Så fungerar kakor

Kakor kan på olika sätt minnas en användares aktivitet på exempelvis en webbplats. Kakorna kan lagra information under användningen av webbplatsen och mellan användningarna.

Det kan handla om språkinställningar, inloggningsuppgifter eller vad som ligger i en kundkorg, men också för att skräddarsy marknadsföring utifrån användarens intressen.

Kakor kan också användas för att samla in statistik om hur en webbplats används. Det kan ge information om till exempel vilka sidor som är mer populära och till exempel vad användarna klickar på för rubriker samt hur länge de stannar på sidan.

Information och samtycke

Enligt lagen får uppgifter lagras eller hämtas om användaren

  • Får tillgång till information om ändamålet med behandlingen av uppgifterna och
  • Samtycker till hanteringen

Kakor kan se ut på olika sätt. Flera olika tekniska lösningar berörs av samma regler. Bestämmelsen gäller, förutom traditionella kakor även liknande tekniska lösningar där information lagras och hämtas från en användares terminalutrustning.